Instruksjoner for tapetsering

Fototapet på standard- og premiumklasse

Tapetlistene er nummerert i den rekkefølgen de skal limes på veggen.

Du må begynne å lime fra venstre side og bevege deg mot høyre. Tapetstrimlene skal ligge tett inntil hverandre, rumpe mot rumpe.

Instrumenter
Bøtte
Malingsrulle
Trykkvalse
Blyant
Svamp
Sparkel
Pensel
Kontoristkniv
Nivå
Forberedelse
1
Fjerne gammel maling eller tapet
Veggen må rengjøres for gammel tapet eller maling. Vi anbefaler at du ikke lar gammel tapet sitte igjen på veggen. Hvis du har problemer med å fjerne gammel tapet, kan du prøve å fukte den litt med varmt vann.
2
Sørg for at overflaten er glatt og ren
For å jevne ut ujevnheter kan man bruke sparkel på veggen som er rengjort fra det gamle belegget. Hvis overflaten er porøs, må du bruke en grunning før du tapetserer. Porøse overflater er f.eks. slipte vegger, vegger med gammel tapet, sponplater osv. Du bør også grunne overflaten hvis den har lyse farger som kan synes gjennom tapetet.
Liming
1
Undersøke bildebakgrunnen
Før du limer tapetet på veggen, må du forsikre deg om at alle stripene er med, og at ingen av dem er skadet eller defekte.
2
Lag en markering for liming av den første stripen
Selv det å lime den første tapetstrimmelen på veggen er svært viktig. Det første du må gjøre er å markere veggen. Bruk et vaterpass, et målebånd og en blyant til å tegne en loddrett strek i en avstand som tilsvarer tapetets bredde fra kanten av veggen. Markeringen fungerer som en rettesnor når du skal plassere den første listen på veggen. Pass på at streken ikke er for lys, ellers kan den bli synlig under tapetet.
3
Tilberedning av lim
Tilsett nødvendig mengde kaldt vann i bøtten (se tabell). Hell limposen sakte i vannet under kraftig omrøring. Når alt limet er hellet i vannet, fortsetter du å røre rundt i ett minutt. La deretter limet stå i 10 minutter og bland kraftig igjen. Limet er klart til bruk.

Antall1

pakkeMengde

vann1

,7 lOmråde

(m²)

10 m²

OBS: Hvis du har kjøpt lim fra en annen produsent, må du følge bruksanvisningen på pakken.

4
Påfør limet direkte på veggen
Påfør limet gradvis, i en bredde som tilsvarer ca. én stripe, med en liten margin. Påfør en ny porsjon lim først når du er ferdig med å lime en tapetstrimmel. Bruk en rulle eller pensel. Det er viktig å dekke hele veggflaten med lim, ellers kan det dannes bobler på tapetet.
5
Ordne tapetstrimlene slik at kantene passer godt sammen, men ikke krysser hverandre, og trykk dem godt fast.
Bruk en trykkrulle for best mulig resultat. Kombiner mønsteret forsiktig når du limer, og pass på at limet ikke setter flekker på forsiden av fototapetet.

Merk: Unngå bretter i tapetet, da dette kan føre til sprekker i lerretet.

6
Glatt tapetet over hele overflaten
Glatt forsiktig ut stripene med hendene eller med en trykkrulle, fra midten og ut mot kanten. Alle små bobler og rynker vil forsvinne så snart tapetet tørker. Hvis det kommer limflekker på forsiden av tapetet, fjerner du dem forsiktig med en fuktig klut eller svamp uten å vente til limet har tørket.

Vær oppmerksom på dette: Ikke gni overflaten, fjern limet med lette bevegelser.

7
Trim overflødig tapet
Etter at du har limt alle stripene på veggen, kutter du av unødvendige fragmenter med en tapetsparkel og en skarp kontoristkniv.
8
Vent 24 timer til limet har tørket helt for å se det endelige resultatet. I hele denne tiden skal det ikke være trekk i rommet.
Len deg tilbake og nyt det nye rommet ditt!

Merk: Vinyltapeter puster mindre enn ikke-vevde tapeter. Hvis du klistrer dem på en tett overflate som ikke absorberer fuktighet godt, kan det derfor ta lengre tid å tørke.